Чернівчани цікавляться “що водоканал зробив з грантовими грошима?”. І дуже дивуються, коли дізнаються, що, згідно з умовами контрактів, європейські гроші не заходять не тільки на рахунки КП “Чернівціводоканал”, а й взагалі не заходять в Україну. Усі угоди реалізуються, керуючись не тільки українським, а й міжнародним законодавством. Саме тому своєрідним посередником обов’язково виступає так званий “Консультант” – це спеціально найнята міжнародна організація, яка контролює переписку, допомагає зі складанням вимог, організацією документообігу, проведенням тендерів. В майбутньому саме Консультант буде контролювати якість робіт і слідкувати за виконаннями гарантійних зобов’язань. Саме Консультант слідкує, щоб гроші, виділені на ті чи інші роботи, були виплачені безпосередньо виконавцю робіт і тільки після того, як переконаються в дотриманні усіх прописаних в договорі вимог.

       На початку грудня було підписано Контракт між КП «Чернівціводоканал» та турецьким підрядником FEKA.
    Це – початок реалізації проєкту «Проект муніципального водного господарства м. Чернівці, Стадія 1», Черга 1. В рамках виконання цієї черги будуть замінені аварійні ділянки магістральних водогонів загальною довжиною 5,86 км.
     Відповідно до умов Контракту термін виконання робіт – 365 днів. Мобілізація підрядника буде здійснена протягом лютого-березня 2024 року, а в березні 2024 року вже розпочнуться поставки матеріалів та обладнання. Також Консультантом (міжнародна фірма COWI/UTA) завершено коригування проєктно-кошторисної документації з врахуванням використання чавунних труб.
      Також в рамках реалізації проєкту «Проект муніципального водного господарства м. Чернівці, Стадія 1» передбачені реконструкція поверхневого водозабору «Митків» та станції водоочищення «Вікно» (Черга 3) та переобладнання системи знезараження з використанням в гіпохлориту натрію (виробництво на місці) (Черга 6).
Якщо договір про Стадію 1 був підписаний у далеких 2015-2016 роках, то Стадія 2 ще зовсім “свіжа” – сьогодні минає рівно два роки з дня підписання договору. Але, дарма що короткий термін, тут вдалось зробити вже чимало.
     У Чернівцях після тривалих політичних воєн нарешті взяв верх здоровий глузд. За два роки з дня підписання вже зробили те, на що для реалізації першої стадії пішло п’ять років. Багато в чому позитивно зіграли одностайність усіх гілок міської влади – рішення приймались депутатами і затверджувались мером настільки швидко, наскільки це можна було зробити. Отже, «Проект муніципального водного господарства м. Чернівці, Стадія 2»:
       I. «Реконструкція аварійних ділянок напірного водогону «Дністер – Чернівці» ~7 км»
Підготовлено проектно-кошторисну документацію та отримано позитивні висновки Експертизи на 5 проєктів, за якими планується заміна 7 км магістрального водогону діаметром 900 мм, наразі розроблено тендерну документацію та направлено на погодження до KfW. Оголошення закупівель за об’єктами Стадії 2 Проекту планується за результатами погодження тендерної документації зі сторони KfW.
     II. Реконструкція мереж водопостачання та водовідведення, великих діаметрів >400мм. Протяжністю >7,5 км
Проведено додаткові вишукування на вулицях де планується здійснити заміну водопровідних та каналізаційних мереж. КП «Чернівціводоканал» видано технічні умови та оновлено завдання на проєктування у відповідності до окремих, узгоджених вулиць. Технічною службою погоджено трасування заміни мереж.
     III. Встановленням обладнання для системи регулювання тиску.
Підготовлено проектно кошторисну документацію на встановлення системи регулювання тиску в м. Чернівці та отримано позитивний висновок експертизи. Наразі розроблено тендерну документацію у відповідності до Керівних принципів KfW та подано на погодження KfW.
     Окрім того очікується підписання Договору про Субкредитування та передачу Гранту зі сторони центральних органів виконавчої влади.
    22.12.2022 р підписано Грантову та Проєктну Угоду між Кабінетом Міністрів України, KfW та КП «Чернівціводоканал»; та Окрему Угоду до Грантової та Проєктної Угоди між KfW, Мінрегіоном, Чернівецькою міською радою та КП «Чернівціводоканал», Проєкт посилення місцевого самоврядування в Україні (далі – Проєкт) на суму – 16.4 млн. євро.
За результатами реорганізації Мінрегіону, відповідно до Порядку залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15.02.2002 №153 (зі змінами), здійснені заходи щодо державної реєстрації проєкту міжнародної технічної допомоги, про що отримано реєстраційну карту проєкту від 16.03.2023 № 5115.
На виконання загальних умов Грантової та Проєктної Угоди, які передбачають обов’язкове залучення міжнародного Консультанта до імплементації заходів, передбачених Проєктом, було підготовано відповідні додаткові угоди на включення обсягу цих робіт до основного Договору щодо Консультаційних послуг та надіслано в квітні 2023 р на погодження до Кредитної установи для відбудови KfW. Також, КП «Чернівціводоканал» спільно з Чернівецькою міською радою в квітні 2023 р. надіслав до KfW зразки підписів осіб, уповноважених на підписання платіжних документів за цією Угодою, відповідно до чого KfW підтвердив наявність та доступність коштів Гранту.
     В рамках Проєкту планується фінансування наступних заходів:
     1. Придбання приладів комерційного обліку;
– КП «Чернівціводоканал» підготував ПКД та специфікацію 4 типових вузлів комерційного обліку та готує технічні вимоги відповідно до Керівних принципів на закупівлі KfW. Консультантом підготовлено драфт тендерної документації. Відповідно до Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» КП «Чернівціводоканал» повинен забезпечити встановлення вузлів комерційного обліку протягом 24 місяців з дня припинення або скасування воєнного стану в Україні.
     2. Реконструкція очисних споруд каналізації в с. Магала.
Проєктом реконструкції Очисних споруд каналізації, що розробляється, передбачаються основні заходи для відновлення та забезпечення повноти циклу очищення стоків, а саме:
› Відновлення будівлі решіток з установкою системи опалення та іншого обладнання.
› Відновлення насосної станції первинного осаду.
› Установка автоматизованої системи знезараження очищених стічних вод.
› Відновлення преаератора.
› Влаштування споруд відмиву піску.
› Реконструкція аеротенків.
› Заміна зношених повітродувок, насосів та іншого обладнання. Заходи, які дозволять підвищити енергоефективність, що дозволить знизити енергоспоживання основного технологічного обладнання в порівнянні з показниками, представленими на поточних установках.
› Установка нових насосів з перетворювачами частоти.
› Установка датчиків кисню і автоматизованої системи управління.
› Будівництво установки для механічного зневоднення осаду.
› Організація майданчиків для утилізації висушеного осаду.

<
>