Ми звикли пити воду для того, щоб втамувати спрагу, але насправді значення води для нашого організму набагато більше. Саме за її допомогою клітини засвоюють поживні речовини та позбуваються шкідливих елементів. Для правильних та налагоджених процесів в організмі вода повинна містити певну кількість мінеральних речовин, таких як кальцій, калій, магній, йод тощо.

Що таке накип?

Саме солі кальцію і магнію, які після кип’ятіння перетворилися на карбонати, ми можемо бачити на стінках наших чайників. Це і є той накип, який споживачі часто сприймають за ознаку поганої якості води. Але присутність солей жорсткості у воді є природним явищем, що ніяк не шкодить організму людини, а навпаки, є необхідним для підтримки водно-сольового балансу.

Якою повинна бути жорсткість води?

Звісно, є нормативи, які визначають припустимий ступінь жорсткості питної води. Так, згідно із нормами ДСанПіН 2.2.4-171-10 загальна жорсткість питної води не повинна перевищувати 7 ммоль/дм3.

Згідно з щоденними дослідженнями, які проводить лабораторія КП «Чернівціводоканал», вода, яку подає у водопровідні мережі підприємство, має жорсткість 3,1-3,2 ммоль/дм³.

У Бюветі чистої води цей показник дорівнює 0,2 ммоль/дм³, саме тому чай та кава, зроблені на основі цієї води, розкривають свій смак максимально повно. Але якщо постійно споживати настільки м’яку воду, організм буде недоотримувати потрібні йому солі.

Як можна дізнатись жорсткість водопровідної води?

Наразі питання щодо показників жорсткості води стає досить поширеним, адже цей показник важливий для роботи побутової техніки, наприклад, посудомийних та пральних машин, бойлерів, котлів індивідуального опалення тощо.

Актуальну інформацію про жорсткість води можна дізнатися на нашому сайті у розділі «Якість води»

Водопровідна чи бутильована вода: що обрати?

Якщо вам не подобається бачити накип на стінках свого чайника, ви звісно можете купувати бутильовану воду чи встановити додаткові фільтри.

Але у багатьох випадках бутильована вода, що є в продажу, майже не містить природних солей кальцію й магнію, а це небезпечно. Значна частина виробників такої води проганяє її через установки зворотного осмосу, роблячи майже дистильованою.

Державні санітарні норми містять вимоги щодо фізіологічної повноцінності мінерального складу води, зокрема, щодо нижньої межі загальної жорсткості – 1,5 ммоль/дм3. Систематичне ж уживання виключно дистильованої або близької до неї води може призвести до низки захворювань, пов’язаних із порушенням водно-сольового балансу організму.

Звичайно ж, після такої води не буде накипу, але що для вас важливіше: стан чайника чи стан власного здоров’я?