Енергоефективні та енергоекономічні заходи для такого підприємства як КП «Чернівціводоканал» – справа не одного дня, а багатьох місяців, ба, навіть і років. І коли вони тільки на середині виконання, не можна казати, є збитки чи немає. Тільки коли усе реалізовано, підключено та працює, можна говорити про негативний або позитивний ефект.
             

У 2018 році в інвестиційній програмі КП «Чернівціводоканал» було закладене придбання високовольтного частотного перетворювача. Це обладнання, яке дозволяє регулювати роботу насосного агрегату в залежності від виробничого процесу і, як наслідок, раціонально використовувати електричну енергію. Його придбали – за 2,55 мільйона гривень. Але придбати мало – треба встановити, і не просто встановити, а закріпити, підключити та налагодити роботу. Втім, дехто вважає, що навіть запаковане обладнання може наносити збитки підприємству https://www.facebook.com/cvCRD/posts/478921279412080
             

Щоб розвіяти усі домисли та припущення, КП «Чернівціводоканал» офіційно повідомляє:

– Після придбання такого дороговартісного обладнання його треба грамотно встановити. У 2019 році КП «Чернівціводоканал» замовило та отримало виготовлену в державному підприємстві “Державний науково-дослідний та проектно-вишукувальний інститут “Ндіпроектреконструкція” проектно-кошторисну документацію на встановлення та підключення високочастотного перетворювача. Згідно з нею вартість усіх робіт складатиме 1,9 мільйонів гривень (за цінами 2019 року). У проект інвестиційної програми підприємства КП «Чернівціводоканал» на 2020 рік передбачене встановлення частотного перетворювача – перелік робіт, які необхідно провести для запуску оновленої системи насосної станції «Митків» та необхідна сума на їхню реалізацію.

– Жодних випробувань високочастотного перетворювача не проводилось і не могло проводитись – він лежить запакований і його банально немає до чого підключати. На ВНС «Митків», де планується його встановлення, працює синхронний двигун, а перетворювач може працювати тільки з асинхронним двигуном. Поки буде реалізовуватись інвестиційна програма, на ВНС будуть проводитись підготовчі роботи – зведення окремого (!) приміщення для розміщення перетворювача та можлива перебудова місця, де буде замінено двигун.

– Економія електроенергії в інвестиційній програмі розрахована відповідно до споживання насосної станції «Митків», там закладено прораховані 10 %. Реальну економію буде видно тільки після встановлення і запуску усього обладнання. Можна скільки завгодно розповідати про мільйони економії, справжні цифри все одно будуть відомі тільки після запуску і певного часового проміжку роботи усього комплексу насосної станції «Митків»
       

Наостанок хочеться сказати, що не варто шукати чорну кицьку в чорній кімнаті, особливо якщо її там немає. Встановлення частотного перетворювача – захід необхідний, але дороговартісний, і тому багатоетапний. Тут не можна ані поспішати, ані помилятися, і коли йде нормальний робочий процес, кричати «Караул! Збитки!» можна або з некомпетентності, або з бажання спаплюжити репутацію підприємства. Не знаєте як допомогти – не заважайте, будь ласка.