З 19 грудня 2013 р. на території Чернівецької області (Україна), Сучавського повіту (Румунія) та Дрокійського району (Республіка Молдова) розпочався проект транскордонного співробітництва «Покращення екологічної ситуації в басейнах річок Прут і Дністер через покращення систем очистки стічних вод в Чернівцях і Дрокії».
«Цей проект розпочався ще в 2013 році, – каже Чернівецький міський голова Олексій Каспрук. – Не з першого разу депутати підтримали його. Кошти були виділені, був проведений тендер. Сьогодні закінчилися роботи. Частка співфінансування склала приблизно 60 на 40. Тобто 40 – це міський бюджет, 60 – з коштів ЄС. Це суттєва економія для нас. Я переконаний, що це не перший і не останній проект, який ми будемо реалізовувати».
Проект впроваджується в рамках Спільної операційної програми «Румунія – Україна – Республіка Молдова 2007-2013» (загальна вартість проекту становить 1 159 190 євро, а частка гранту ЄС – 1 043 040 євро). Основна мета проекту полягає у покращенні екологічної ситуації в транскордонних басейнах річок Прут і Дністер через покращення управління та впровадження інноваційних підходів до очищення стічних вод в Чернівцях і Дрокії. Проект реалізовувався три роки з грудня 2013 року  по грудень 2016 року. В рамках заходів здійснено весь комплекс робіт зокрема реконструкція  очисних споруд в Чернівцях (побудова 2 нових горизонтальних пісколовок), побудова нових очисних в місті Дрокія (Республіка Молдова) за технологіями інтенсивної біологічної очистки для зменшення забруднення води неочищеними і недостатньо очищеними стічними водами; стимуляція транскордонного співробітництва для обміну досвідом;  формування свідомості і мотивації у місцевих мешканців про необхідність збереження навколишнього середовища і раціонального водокористування.
В результаті впровадження міжнародного проекту очікується покращення санітарно-епідеміологічної ситуації водних об’єктів, доступ населення до послуг очищення стічних вод. Одним із досягнень проекту є також і впровадження інноваційних технологій очистки стічних вод.
<
>