У зв’язку зі змінами у діючому законодавстві України, зокрема набуттям чинності Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та Правил надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 № 690, сторонам відносин у сфері водопостачання та водовідведення необхідно привести договірні відносини з надання послуг з водопостачання та водовідведення у відповідність до вимог цих нормативних актів.

Відповідно до пункту 4 розділу VI Закону України «Про житлово-комунальні послуги» співвласники багатоквартирних будинків незалежно від обраної ними форми управління багатоквартирним будинком  не пізніш як протягом п’яти місяців з дня завершення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України зобов’язані прийняти рішення про модель організації договірних відносин з виконавцями комунальних послуг (крім послуг з постачання електричної енергії та природного газу) щодо кожного виду комунальної послуги згідно з частиною першою статті 14 цього Закону, а виконавці комунальних послуг – укласти із такими співвласниками договори про надання відповідних комунальних послуг відповідно до обраної співвласниками моделі організації договірних відносин.

Постановою КМУ від 05.07.2019 № 690 затверджено форми типових договорів, які регулюють відносини між підприємствами централізованого водопостачання і водовідведення та споживачами.

На сьогоднішній день, надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення деяких житлових будинків у м. Чернівці  відбувається за формою колективного споживача, враховуючи діючі договірні відносини між сторонами, які були оформлені до набрання чинності вищевказаними нормативними актами. 

Звертаємо увагу!

Вибір співвласниками багатоквартирного будинку моделі організації договірних відносин та укладення відповідного договору із виконавцем комунальної послуги безпосередньо впливає на структуру рахунку на оплату для споживача.

Індивідуальна модель організації договірних відносин передбачає:

  1. Плату за послугу з централізованого водопостачання та водовідведення, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на послугу та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного відповідно до показань комерційного вузла обліку та показань розподільчих вузлів обліку всіх приміщень у будинку в порядку передбаченому законодавством;
  2. Плату за абонентське обслуговування – платіж, який споживач сплачує виконавцю комунальної послуги для відшкодування витрат виконавця, пов’язаних з укладенням договору про надання комунальної послуги, здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами та стягненням плати за спожиті комунальні послуги, а у випадках, визначених цим Законом, також і витрати на обслуговування вузлів обліку, що забезпечують індивідуальний облік споживання відповідної комунальної послуги у квартирах (приміщеннях) багатоквартирного будинку;
  3. Плату (внески) за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку послуг з централізованого водопостачання.
  4. Плату за технічне обслуговування, поточний ремонт внутрішньобудинкових систем багатоквартирного будинку, що забезпечують надання відповідної комунальної послуги, здійснюються виконавцем такої послуги на підставі відповідного договору із співвласниками (за окремим договором)

Колективна модель організації договірних відносин передбачає:

  1. Плату за послугу з централізованого водопостачання та водовідведення, що розраховується виходячи з розміру затверджених цін/тарифів на послугу та обсягу спожитих комунальних послуг, визначеного відповідно до показань комерційного вузла обліку в порядку передбаченому законодавством;
  2. Плату (внески) за встановлення, обслуговування та заміну вузлів комерційного обліку послуг з централізованого водопостачання.

Пропонуємо Вам обрати варіант моделі договірних відносин на надання послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення до Вашого житлового будинку.

Норми законодавства передбачають, що за будь-якою моделлю договірних відносин, укладення договору потребує прийняття співвласниками будинку рішення, яке приймається у встановленому законодавством порядку та оформляється протоколом загальних зборів.

Рекомендована форма протоколу загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку про вибір моделі договірних відносин з виконавцем послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення в якості колективного споживача (форми протоколу додається).

Рекомендована форма протоколу загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку про вибір моделі договірних відносин з виконавцем послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення за формою індивідуальних договорів (форми протоколу додається).

З метою приведення договірних відносин до вимог законодавства, рекомендуємо надати до КП «Чернівціводоканал» протокол загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку про вибір моделі договірних відносин з виконавцем послуг з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення.