А ви знали, що таке цеоліт? Якщо дочитаєте до кінця – отримаєте нові знання )

До Чернівців завітали директор КП «Водоканал м. Ужгород» Станіслав Карташов, генеральний директор КП «Івано-Франківськводоекотехпром» Віталій Савенко, директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма, в.о. директора МКП «Хмельницькводоканал» Олександр Новосад, менеджер по Світовому банку ОКП «Дніпро-Кіровоград» Роман Ілик. Разом з представниками виробничих підприємств та керівництвом міста обговорювали проблему очищення води.

Ця проблема спільна для багатьох міст. Кварцовий пісок для фільтрування води для пиття завозили зі сходу України, сьогодні ж логістика під загрозою через повномасштабну війну. Ба більше, швидке фільтрування, коли вода проходить через шар кварцового піску, вже є застарілою технологією. Тож сьогодні питання оновлення більше ніж на часі.
У цій практичній конференції також брали участь представники Сокирницького цеолітового заводу, вони розповіли про виробництво цеоліту, яке знаходиться на Закарпатті. Йдеться про мінерал, який ще називають «фільтр-сорбент». А все тому, що він не тільки фільтрує, а й сорбує бактерії та віруси, знижує загальне число мікробів. Цеоліт очищає воду від таких шкідливих елементів як: важкі метали, пестициди, радіоактивні елементи, нітрати, нафтопродукти тощо.

Можливо, після розрахунків та ретельного вивчення питання, КП “Чернівціводоканал” замінить кварцевий пісок на цеоліт. Вже сьогодні турбуємося про майбутнє і вирішуємо, як працювати далі. Адже жителі міста мають бути забезпечені не тільки вчасним, а й якісним водопостачанням.

<
>