Протягом 22, 23 та 24 грудня в бюветі, який розташований на бульварі Героїв Крут, оновлюють та замінюють фільтруюче обладнання.

«Ми міняємо усі картриджи грубої очистки, пом’якшувачі води, пересипаємо вугільний фільтр, встановлюємо нову кварцеву лампу» – розповів Ілля Дионизович Фрунза, співробітник КП «Чернівціводоканал».

Вода, яку подає бювет споживачам, після водопровідних мереж КП «Чернівціводоканал» проходить 7 видів очищення – сорбційне очищення, іонний обмінник, від жорстких солей, ультрафіолетове знезараження і очищення від хлору. Вона значно м’якша за водопровідну воду, втім, постійно її вживати все ж фахівці не радять – очищена вода має занадто мало солей та корисних мікроелементів, які повинен отримувати організм людини. Зате чай та кава, зроблені на її основі, повністю розкривають свої смаки.

Вода з бювету значно краща за воду у автоматах продажу води, яку чернівчани купують за власним бажанням, стверджують фахівці, адже її склад перевіряють щодня (лабораторія КП «Чернівціводоканал») та щотижня (СЕС). Про якість води, яка продається з автоматів продажу, достеменно не відомо нічого крім того, що вона коштує у 100 разів дорожче, аніж водоканальська.

Літр води КП «Чернівціводоканал», яку доправляють додому споживачу, коштує 0,0127 гривень, тоді як літр води з банкомата – 1 гривня. У бюветі, як вже було сказано, вода безкоштовна.

Щодня мешканці мікрорайону вибирають з бювету від 6 до 10 кубометрів води. Не дозволяється набирати воду з комерційною метою (для продажу) або використовувати як технічну (мити машини абощо).

Ілля Дионизович розповідає, з часом бювет перетворився з джерела водопостачання на об’єкт громадського простору – часто тут призначають зустрічі, люблять обговорювати останні новини, влітку на лавочках дихають свіжим повітрям та ховаються від спеки.

Довідково: бювет було введено в експлуатацію у 2006 році, вода, яка з нього витікає, проходить 7 ступенів очищення. Усі бажаючі можуть набирати в ньому питну воду з 8 ранку до 19:30 вечора, свою роботу він відновить вже 25 грудня.