У зв’язку з прийняттям рішення 26 сесії Чернівецької міської ради VII скликання від 18.04.2017 року № 679 «Про внесення змін та доповнень до Програми фінансової підтримки комунальних підприємств міста Чернівців та здійснення внесків до їх статутних капіталів на 2017 рік, затвердженої рішенням міської ради VII скликання від 02.02.2017 року № 567» в адміністративному приміщенні КП «Чернівціводоканал» було проведено загальні збори трудового колективу підприємства на якому, одноголосно було прийнято рішення звернутися до депутатів міської ради з наступних питань:

  1. У зв’язку з тим, що причиною невистачання коштів КП «Чернівціводоканал» є наслідком наступних факторів:
    – високий рівень зносу мереж, обладнання та споруд (коефіцієнт 01.01.2017 року. складає 66,77%, магістральні водогони Ø 900 мм та Ø 1000 мм побудованих в період з 1974 по 1980 роки і пройшли всі нормативні терміни експлуатації, складна схема подачі та розподілу води);
    – зростання вартості на електроенергії, реагентів, паливно-мастильних матеріалів, тощо;
    – збільшення у 2016 році в порівнянні з 2015 роком мінімальної заробітної плати, введення галузевого коефіцієнту та наявності індексації.
    Крім того, хочемо зазначити, що відсутні будь-які рішення комісій та перевірок, які би підтверджували збитковість підприємства по причині неефективного менеджменту.
    На підставі викладеного вирішили: повернутися до старої редакції рішення міської ради VII скликання від 02.02.2017 року № 567 в частині його назви, а саме «Про затвердження Програми фінансової підтримки комунальних підприємств міста Чернівців та здійснення внесків до їх статутних капіталів на 2017 рік».
  2. Для усунення проблем щомісячної нестачі коштів розроблено техніко-економічне обґрунтування «Проект муніципального водного господарства міста Чернівців, Стадія 1» та розпочата робота з проектування за участю технічного інституційного консультанта за грантові кошти. З KFW банком укладені всі необхідні кредитні та субкредитні угоди, які після проектування дозволять забезпечити фінансування даного проекту.

Проект дозволяє забезпечити суттєве зниження втрат та не облікованих витрат води, а також скоротити споживання електричної енергії. Термін реалізації проекту – 4 роки.

За період 2015-2016 роки міською радою та підприємством було вжито ряд додаткових заходів для поліпшення фінансової ситуації на підприємстві, а саме було здійснено:
– повне погашення кредитних зобов’язань перед вітчизняними банками;
– погашення заборгованості перед бюджетом;
– суттєве погашення заборгованості перед постачальниками матеріалів та реагентів;
– забезпечено коефіцієнт виходу автотранспорту на рівні 87%;
– суттєво підсилено матеріально-технічну базу, створені виробничі запаси, виконуються регламентні роботи;
– встановлені контрольні точки для оперативного отримання інформації щодо тисків в мережі і оптимізації режимів роботи.

З метою усунення головних факторів нестачі обігових коштів на КП «Чернівціводоканал», а саме – високого рівня зносу основних засобів, понаднормових втрат води та високої енергоємності вирішили: звернутись до депутатів Чернівецької міської ради з проханням прийняти «Комплексну програму розвитку систем централізованого водопостачання та водовідведення м. Чернівців на 2017- 2022 рр.», яка буде включати:
– проект «Проект муніципального водного господарства міста Чернівців, Стадія 1»;
– заходи за рахунок коштів міського бюджету та власних коштів підприємства.

Заходи мають бути пов’язані та спрямовані для вирішення наступних проблем:
– усунення понаднормових витрат;
– зменшення енергоспоживання;
– оновлення матеріально-технічної бази;
– покращення комерційних операцій та клієнтської бази;
– управління зв’язками з громадськістю;
– планування управління активами;
– розробка організаційної структури;
– розвиток людських ресурсів.

3. В квітні місяці 2017 року у мешканців міста Чернівців було відсутнє централізоване водопостачання по причині відключення об’єктів КП «Чернівціводоканал» від електропостачання через несвоєчасну сплату за отриману електроенергію (такі факти підтверджуються відключеннями ТРП-1А, ТРП-4А, ТРП-3, Бювет, ТРП-5А 11.04.2017р., 12.04.2017р, 13.04.2017р. та 18.04.2017р. ).

Відключення об’єктів підприємства від електропостачання несуть для нього наступні негативні наслідки:
– загроза виходу з ладу насосного обладнання;
– зникає розбір води в трубопроводу внаслідок чого виникає загроза гідравлічного удару через необхідність регулювання подачі води на насосних станціях Митків-Вікно-Шубранець, що призводить до збільшення аварійних ситуацій;
– зменшення реалізації води;
– зменшення надходження грошових коштів на рахунки підприємства по причині відсутності надання послуг.

Така ситуація є наслідком несвоєчасного прийняття рішень на сесіях Чернівецької міської ради – кожного місяця, у той час як прийняття фінансової підтримки на рік дозволило би здійснювати своєчасні платежі під контролем фінансового управління Чернівецької міської ради. Враховуючи зазначене вирішили: звернутися до депутатів Чернівецької міської ради затвердити програму фінансової підтримки комунальних підприємств міста Чернівців на рік, та передбачити необхідні обсяги фінансування.

З повагою,
Колектив КП «Чернівціводоканал»

24.04.2017 року