У наступному році деякі мережі КП «Чернівціводоканал» будуть відзначати своє професійне 125-річчя з дня введення в експлуатацію. Це надзвичайно багато, адже з моменту їхнього встановлення крізь Чернівці пройшли дві світові війни, шість разів змінилась назва країни, якій належить місто, а мережі і досі постачають чисту питну воду в будинки чернівчан. Як це можливо – розповідаємо нижче.

Буковина – один з найчистіших регіонів України. У Чернівці потрапляє вода з двох річок – Прута і Дністра. Незважаючи на те, що прутський водозабір базується на підземних водах, а дністровський набирає воду безпосередньо з річки, склад води в самому місті приблизно однаковий. Це пов’язано з тим, що уся вода, призначена для споживання людиною, повинна бути безпечною, не містити шкідливих речовин та домішок. Офіційне визначення звучить так: «Питна вода — вода, в якій бактеріологічні, органолептичні показники та показники токсичних хімічних речовин перебувають в межах норм питного водопостачання»

КП «Чернівціводоканал» щодня проводить відбори проб води на обох водозаборах, надає інформацію про результати досліджень якості води Головному управлінні Держпродспоживслужби в м. Чернівці та Департаменту житлово-комунального господарства. Усі бажаючі також можуть ознайомитися детальніше з середньомісячними показниками  на сайті підприємства. Роботи проводяться та контролюються  вимірювальною лабораторією по контролю питної води нашого підприємства.

Щодня вода у кранах чернівчан відповідає діючому Національному стандарту України – ДСТУ 7525:2014

Які процеси очищення проходять Дністровські та Прутські води перш ніж потрапити до клієнтів КП «Чернівціводоканалу»? 

Параметри якості питної води поділяються на три загальні категорії:

  • фізичні
  • хімічні
  • мікробіологічні

Фізичні властивості води визначаються органолептичними показниками, такими, як смак та присмак, забарвленість, запах і каламутність питної води, що сприймаються органами чуття. Відповідно до стандартів якості питної води України кожен органолептичний показник не має перевищувати встановлену граничну цифру у балах, градусах чи нефелометричних одиницях каламутності (НОК), в той час як згідно зі стандартами якості питної води в Євросоюзі та США органолептичні показники питної води не мають жорстко встановлених рамок і умовно поділяються на прийнятні та неприйнятні для споживачів.

Хімічні властивості включають в себе концентрації шкідливих речовин в цілому і важких металів зокрема, сліди органічних сполук, загальну мінералізацію води. Хімічні параметри стосуються ризику шкоди здоров’ю людини через накопичення в організмі важких металів та інших сполук: переважна більшість шкідливих речовин при перевищенні гранично допустимих концентрацій негативно впливає на життя та здоров’я людини.

Мікробіологічні показники епідемічної безпеки стосуються коліформних бактерій, кишкової палички, а також конкретних видів патогенних бактерій (таких, як холерний вібріон), вірусів і найпростіших паразитів, перевищення яких може призвести до виникнення інфекційних хвороб у людини.

В даний час підприємство забезпечене необхідними реагентами та знезаражуючими  засобами  для  водоочистки, які  передбачені  в технологічній схемі водопідготовки. А вода у бюветі на бульварі Героїв Крут проходить додаткову очистку і є м’якішою, ніж звичайна водопровідна.

У самих Чернівцях щодня воду набирають у 18 контрольних точках. У випадку, якщо фіксують відхилення від нормативів ДержСанПіНу, в диспетчерську передається спеціальні заявка і ділянку з мережами, де було взято цей відбір, додатково промивають за спецтехнологією.

Поки очищена вода подається по закритих мережах, вона не може забруднитися. Але мешканці багатоповерхівок, які прокидаються вдосвіта, інколи можуть помічати зміну запаху або навіть кольору води, яка тече з крану. Це триває недовго, 2-3 хвилини, але такий факт має місце. Це пов’язано з тим, що вночі водою ніхто не користується, і у трубах починаються усілякі небажані процеси, наприклад, окислення заліза, з якого зроблена ця труба. Як тільки вода починає рухатись (інші мешканці відкривають крани), труби промиваються і склад води стає максимально наближеним до того, який традиційно маємо у мережах. Після тривалого відключення чимало мешканців скаржаться на коричневий колір води, яка тече з крану, але самі пересвідчуються у тому, що вона стікає і повертається до нормального прозорого безкольорового стану максимум через 15 хвилин після подачі в мережу.

На початку статті ми згадували вік найстаріших мереж КП «Чернівціводоканал», зрозуміло, що мережам з кожним роком міцності не додається. Часто  відбуваються прориви та аварії, які ліквідовуються у найкоротший (по можливості) термін.

Також причиною відсутності води є підключення нових абонентів, які бажають доєднатися до мереж з бажанням цілодобово використовувати чисту питну воду.

Руку допомоги КП «Чернівціводоканал» простягнули Уряди України та Німеччини, для заміни найстаріших мереж міста та проблемних ділянок водогону «Дністер-Чернівці» передбачено 17 мільйонів Євро. Документація проєкту «Програма модернізації та реконструкції муніципальної інфраструктури м. Чернівці-Україна» вже майже виготовлена і в наступному році планується оголошувати міжнародний тендер з тим, щоб усе застаріле було відправлене туди, де йому місце – в музеї історії Чернівців та розвитку водопровідної справи в Україні.

Але це усе буде в майбутньому, сьогодні ж чернівчани потерпають від частої відсутності води на верхніх поверхах, пониженого тиску в мережі, причиною якого є непрогнозовані аварійні відключення. Підприємство дякує кожному за розуміння та просить вибачення за ті мережі, які і досі не спромоглося поміняти. Ми над цим працюємо, адже і самі, разом з дітьми, дружинами і батьками живемо у Чернівцях та використовуємо чисту воду з кранів.