Насосна станція Біла була збудована у 1966 році, тоді воду викачували з двох сифонних ліній, які об’єднували 24 свердловини. Через малу продуктивність такого способу добування чистої води в 1990-х водозабір перебудували – створили дві водозабірні галереї продуктивністю 7-9 тисяч кубометрів на добу.

Від паводків річки Прут станцію захищає спеціальна дамба, але в ніч з 24 на 25 червня вода перейшла через захисне укріплення і намул потрапив у водозабори, станцію підкачки та галерею. Станцію було зупинено.

 

Для того, щоб відновити роботу станції, потрібно було спочатку відкачати воду з 10-ти відстійників, потім висушити їх. За два тижня активної роботи фахівці КП «Чернівціводоканалу» з цим справились.

Після осушення потрібно вибрати весь шар замуленого гравію та насипати новий, чистий. Також заповнити відстійники чистою водою. Фахівці КП «Чернівціводоканал» обстежили водозабір «Біла» та розробили план дій по відновленню безперебійної роботи станції після паводку.

Для довідки: Через водозабір «Біла» в мережі КП «Чернівціводоканал» щоденно надходить від 7 до 9 тисяч кубометрів води на добу (Прутський басейн). Близько 30% жителів Чернівців (частково центральна частина міста, вулиці Золочівська, Бережанська, Гусятинська, Рогатинська та прилеглі до них) користуються саме цією водою.