Централізоване водопостачання в Україні під загрозою!

        19 червня на Дніпропетровщині на невизначений час зупинив роботу потужний хімічний завод АТ “Дніпроазот” у Кам’янському.
   Детальніше можна почитати тут https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/2483619-dniproazot-zupiniv-robotu-cerez-podorozcanna-gazu.html
        У зв’язку з цим на водопровідно-каналізаційних підприємствах України виникла складна ситуація зі знезараженням питної води. На окремих підприємствах галузі залишків хлору залишилося від тижня до 20 діб.
        Про ситуацію, що склалася, Асоціація «Укрводоканалекологія» терміново повідомила Уряд та РНБО, з проханням втрутитися та вирішити питання з поставкою хлору.
       23 червня 2018 р. проведено виїзне засідання  в Дніпровській ОДА, де були начебто досягнені домовленості з керівництвом Дніпроазоту щодо відновлення виробництва хлору. Але, на жаль, і досі Дніпроазот не відновив свою роботу. Залишки хлору, які були на момент його зупинки, реалізовані повністю.
        5 липня про цю ситуацію було повідомлено на засіданні міжфракційного об’єднання народних депутатів «Питна вода».
      Для вирішення питання із реагентами для знезараження води в системах централізованого питного водопостачання проведена спільна нарада представників водоканалів, постачальників дезінфектантів, представників постачальників обладнання для альтернативних методів знезаражування. В Україні є компанія, яка намагається організувати великі поставки хлору в контейнерах автомобільним транспортом, але оформлення дозвільних документів та інших процедур займає понад рік часу. Окрім того, того, таких спеціалізованих контейнерів в Україні недостатньо.
Поставки хлору в цистернах з Європи (Румунія) є проблематичними. Європейські цистерни не можуть змінювати колісну базу, а також повинні бути сертифіковані на території Україні. В цистернах хлор отримують Київ, Харків, Кривий Ріг, Маріуполь та інш іміста. (детальніше тут https://ukrvodokanal.in.ua/tsentralizovane-pytne-vodopostachannya-v-ukrayini-pid-zagrozoyu/ )
Українська асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія» направила лист в Державну службу експортного контролю України з метою забезпечення своєчасного оформлення та видачі дозволів на імпорт хлору рідкого на територіюУкраїни.
          Детальніше тут  https://ukrvodokanal.in.ua/informatsiya-shhodo-postachannya-hloru/
      Наскільки серйозною на сьогодні є проблема знезараження води в Україні, прокоментував директор Асоціації “Укрводоканалекологія” Олександр Шкінь. (https://ukrvodokanal.in.ua/dyrektor-asotsiatsiyi-ukrvodokanlekologiya-shkin-o-m-dav-komentari-pershomu-kanalu-ukrayinskogo-radio-shhodo-sytuatsiyi-z-postachannyam-ridkogo-hloru-ta-gipohlorytu-natriyu/)
         Сьогодні, 11 липня, на засіданні Кабінету Міністрів розглядають питання щодо забезпечення водоканалів України хлором для знезараження питної води.

Запасів гідрохлориту, які має КП «Чернівціводоканал»,  вистачить на два тижня.