Європейський Союз передав комунальному підприємству «Чернівціводоканал» спецавтомобіль для виявлення та усунення витоків у водомережі. Обладнання вартістю майже 100 тисяч євро презентували сьогодні біля Ратуші.

Це стало можливим завдяки програмі модернізації системи водопостачання Чернівців, яку фінансує Німецький державний банк розвитку KfW за технічної підтримки Європейського Союзу. ЄС реалізував підтримку даного проекту через Інвестиційний фонд сусідства (NIF) у рамках Програми модернізації та реконструкції муніципальної інфраструктури в Україні. Програма передбачає надання гранту у розмірі 3 мільйони євро для фінансування послуг міжнародних консультантів з технічного нагляду за ходом модернізації водної інфраструктури та покращення технічного потенціалу КП «Чернівціводоканал».

«Усі без винятку українці заслуговують на надійну систему постачання питної води. Ми віримо, що досягнення відчутного прогресу в реформуванні системи надання муніципальних послуг на всій території України – питання нагальне та важливе. Саме тому Європейський Союз щасливий підтримати цей пілотний проект. Як результат, жителі Чернівців отримають систему водопостачання, яка відповідає стандартам ЄС», – повідомив Йоганнес Баур, керівник оперативного сектору «Енергетика, навколишнє середовище та заходи щодо захисту клімату, транспорт, конкуренція» Представництва ЄС в Україні. Обладнання для виявлення витоків у зношених мережах виготовлено в Німеччині. Воно дозволяє використовувати переваги сучасних логерів шуму та частоти, логера тиску та мобільного ультразвукового стаціонарного витратоміра. На додаток, комплексне програмне забезпечення надасть операторам необхідну інформацію для аналізу та дозволить підвищити ефективність планування аварійно-ремонтних робіт. Окрім того, обладнання легко виявлятиме незаконні підключення, які десятиріччями завдають великих збитків підприємству.

Міський голова, Олексій Каспрук, зазначив: «Для нас це честь брати участь в одному з найбільш масштабних інфраструктурних проектів, які наразі реалізуються в Україні, – зазначив Чернівецький міський голова Олексій Каспрук. – Нам дуже важливо, щоб усі заходи цього проекту виконувалися своєчасно і якісно, під контролем громади».

Експерти компанії GFA Consulting Group GmbH провели інтенсивні тренінгові заняття з метою навчання персоналу КП «Чернівціводоканал» особливостям використання нового обладнання.

«Застосування такого інноваційного обладнання дозволяє визначати ймовірність витоків та попереджувати їх виникнення, суттєво скорочуючи кількість аварійних ситуацій, втрат води та витрат для нашого підприємства», – наголосив керівник КП «Чернівціводоканал» Анатолій Чабан. 

<
>