Каналізаційні мережі Чернівців мають протяжність 257 кілометрів. Більше половини труб та обладнання були побудовані півстоліття тому. Комунальники пильно слідкують за тим, що скидається у каналізацію, адже якщо правильно доглядати за мережами, можна подовжити їхній термін використання.

Перелік речовин, які заборонено скидати в каналізаційну мережу,  встановлений Правилами приймання стічних вод у комунальну систему каналізації м. Чернівців. Зокрема це нерозчинені масла, мазут, смоли, кислоти, горючі суміші, токсичні та розчинені газоподібні речовини, здатні утворювати в мережах та спорудах токсичні гази. Також не можна скидати будівельне, господарське, промислове та побутове сміття, грунт, абразивні речовини.

Стоки перевіряють співробітники Інспекції по промисловому водовідведенню КП «Чернівціводоканал». Це структурний підрозділ, який має графік проведення обстежень. Першочергово обстежують заклади швидкого громадського харчування та підприємства, які виробляють продукти харчування. Саме вони продукують найбільший скид жирів  в стічні води.

Жири надзвичайно небезпечні для каналізаційних мереж. Вони закольматовують внутрішні стінки трубопроводу, тобто, зменшують його пропускну спроможність.  Якщо не прибирати жири, які потрапляють у каналізаційну мережу, вони накопичуються на стінках мереж та стають твердим, як бетон. Іноді промивочна машина не може їх вимити навіть під великим тиском. Були випадки, коли брали коренеріз (це апарат по видаленню  коріння з труби ), і тим апаратом вирізали ці жири.

Усі заклади громадського харчування, де готують їжу та миють жирний посуд, або підприємства, де можуть бути жирні скиди (наприклад, кондитерські фабрики), повинні мати спеціальні сепаратори жирів – «Жироуловлювачі». Це досить невелика установка для виділення із загальних стоків саме жирних елементів. Виокремлене підприємства мають самі мають вивозити і утилізовувати. У Чернівцях для цього є мулові майданчики, а колись на масложиркомбінаті приймали жирові відходи. Деякі види жирових відходів переварювали на мила, для цього відбирали придатні для цього речовини.

Рівень жирів в каналізаційних мережах постійно контролюють. Пробу беруть від першого (контрольного) колодязя, який йде від підприємства та межує з мережами КП «Чернівціводоканалу». Везуть в спеціальну лабораторію. Там роблять аналізи  і порівнюють склад нечистот з гранично допустимим. У випадку перевищення якихось показників на підприємство накладають штрафні санкції.

Якщо не має можливості організувати централізоване водовідведення, облаштовують локальну очисну споруду. Такі є на Кепмінгу та в Годилові. Майже усі ресторани, які розташовані за містом, мають локальні очисні споруди або вигрібні ями.

Локальна очисна споруда – це об’єкт, який приймає, очищує, зберігає, знезаражує і скидає умовно чисті води або у різні водні об’єкти, або використовує для поливу тощо.

В Чернівцях працює асенізаційний автотранспорт, який обслуговує вигрібні ями. КП «Чернівціводоканал» має два пункти, де приймають нечистоти: головна насосно-каналізаційна станція на вулиці Рокитнянській та локальні каналізаційно-очисні споруди у селі Магала. Нечистоти скидають тільки в цих пунктах при наявності спеціальних талонів, які власники машин купують в КП «Чернівціводоканал»

Якщо в місті якісь невідомі машини намагають зливати нечистоти  в каналізаційну мережу несанкціоновано, на них накладають штрафи.