На очисних спорудах КП «Чернівціводоканал» була замінена частина повітряного проводу, а саме стальне коліно та 4,5 метри Ø1000мм труби, яка постачає повітря в систему очистки. Відтепер очисні споруди отримують достатньо кисню, що забезпечує кращу роботу активного мулу та й усієї системи загалом. Основний потік йде на аеротенки, також – на преоратор на пісколовки. Внаслідок проведених робіт повинен покращитись стан активного мулу, а, відповідно, стан очищення води буде більш якісним.

Заміна була зроблена власними коштами КП «Чернівціводоканал» та силами його співробітників. Ділянка, на якій проводились роботи, є складною та важкодоступною, тому роботи тривали три дня, були залучені 4 одиниці спеціальної техніки. Розкопали котлован, зняли стару трубу, встановили та приварили нову трубу, замінили коліно та кілька засувок.

«Проблему бачили останні 2-3 роки. Раніше тут проводили роботи з дрібного ремонту, варили на цю трубу латки, але повітря – не вода, не видно де пропускає» – розповідає начальник міських очисних споруд каналізації Олександр Бодюл.

Про те, що активному мулу не вистачає повітря, повідомили співробітники спеціалізованої лабораторії, які щодня досліждують ці мікроорганізми та слідкують за їхньою життєдіяльністю в аеротенках. Шукаючи причини втрати повітря, звернули увагу на трубу, яка вже давно була в латках. Керівництво КП «Чернівціводоканал» прийняло рішення замінити усю проблемну ділянку труби, і зробити це до настання холодів, тобто, негайно. «Хоча після заміни не пройшло ще й доби, видно неозброєним оком, що бактерії стали активніші» – повідомляють співробітники лабораторії.

Головний інженер КП «Чернівціводоканал» Юрій Рихло наголосив, що «завдяки проведеним роботам було оптимізовано роботу нагнітачів повітря та бачимо краще живлення аеротенок киснем. Робота очисних споруд стала продуктивніша»

З початку 2019 року на очисних спорудах КП «Чернівціводоканал» був проведений комплекс робіт, який в цілому значно покращив рециркуляцію активного мулу. Крім нещодавно проведених робіт, влітку було замінено 7,5 метрів аварійного трубопроводу станції рециркуляції, оптимізовано роботу двигуна, нагнітачів та насосів, які качають повітря в систему очищення.

Довідка: Очищення води у КП «Чернівціводоканал» проходить у два етапи: механічна очистка та біологічна. Під час механічної очистки з води вилучається неорганічне сміття, а під час біологічної очищується сама вода.

Аеротенки – частина очисного процесу, де вода проходить крізь активний мул. Це бактерії та мікроорганізми, які перетравлюють у воді продукти людської життєдіяльності та й узагалі усію органіку, що туди потрапляє, і на виході дає очищену воду. Від якості мулу залежить якість очищення в цілому. Живий, «голодний» мул набагато краще очищує воду, а коли повітря немає, він починає задихатися і помирає.

Як показує досвід попередніх років КП «Чернівціводоканалу», для відновлення нормальної життєдіяльності активного мулу потрібно щонайменше 4 місяці, тому краще цей процес не запускати.

 

<
>