Наближаються вибори, і, хоча КП «Чернівціводоканал» абсолютно аполітичне підприємство, головне завдання якого постачати воду кожному своєму клієнту, його проблемами починають спекулювати організації, яким просто необхідно збільшити кількість сенсацій навколо себе.

Так, «Центр реформ та розвитку» нещодавно опублікував допис про «трубу, водоканал та 7 мільйонів гривень» і ми з приємним подивом для себе побачили, що нарешті ця організація почала потроху розбиратись в тому, що відбувається на нашому підприємстві.

Наприклад, вперше без популістських знаків оклику було розказано чернівчанам про «висновок ДП «Укрдержбудекспертиза» щодо скоригованого ТЕО в частині розбивки всіх заходів на черги та пускові комплекси». Якби дописувачі ще вказали, що це означає, читач даного матеріалу отримав би хоч трохи розуміння про те, що таке черги, що таке пускові комплекси, що таке міжнародні тендерні процедури, і, головне, міжнародні кредитні зобов’язання. Але ні – там люблять ставити поруч не пов’язані між собою речення з надією на ефект емоційного тиску «все пропало!»

Кредитні кошти від німецького банку будуть перераховані компаніям, які виграють тендер на виконання робіт. Вони не заходять на КП «Чернівціводоканал», до них є доступ тільки у німецького банку та фірми-консультанта, який буде слідкувати за виконанням робіт. 17 мільйонів євро – це кредитні кошти, які почнуть використовуватися тільки після проведення міжнародних тендерів.

Штрафні санкції за невибраний кредит не можуть нараховуватись з 2015 року. Те, що у «Центрі реформ та розвитку» голосно називають «штрафними санкціями», насправді є платою за зобов’язання на суму не вибраних коштів з травня 2015 року. Це було і є прописано в кредитній угоді, але чомусь тільки перед виборами чернівчан вирішили полякати начебто «новою» інформацією.

Так само чернівчанам розповіли казку про те, що «не потребують тривалих погоджень та експертиз, як наприклад заміна магістральної ділянки водогону Дністер-Чернівці». Дурня повна. Для того, щоб здійснити цю заміну в рамках проекту, але першочергово, треба виокремити даний об’єкт з першої черги ТЕО, вже скорегованого та з позитивним висновком експертної організації. Чим, в принципі зараз і займаються фахівці КП «Чернівціводоканал», міської адміністрації, фірми-консультанта GKW, ДП «Укрдержбудекспертиза» та німецького банку KfW. Так-так, усі одночасно. Бо це великі кошти, важкий об’єкт та міжнародна угода.

Чернівчанам хочеться вкотре нагадати, що з будь-якими питаннями про діяльність КП «Чернівціводоканал» вони можуть звернутись безпосередньо на підприємство. Підприємство систематично надає офіційні відповіді з підтверджуючими документами на запити різних громадських організацій, зокрема і на ті запити, які неодноразово робив «Центр реформ та розвитку», щоправда, чомусь отриману інформацію вони подають як власні розслідування, приписуючи собі нібито експертні висновки.

Загалом, дякуємо громадським активістам за увагу до підприємства та в цілому м. Чернівців і вкотре наголошуємо: якщо Вам дійсно болять проблеми нашого підприємства, не встидайтесь прийти і запитати про них. Є документація, є фахівці, є абсолютно реальні і зрозумілі речі. А полякати чернівчан видуманими боргами, які «раптом» знайшли у документах 5-річної давнини – це дуже по-передвиборчому.