Договір про реструктуризацію заборгованості за спожиту електричну енергію, яка виникла у попередні роки, підписали 27 грудня 2017 року ПАТ «Енергопостачальна компанія «Чернівціобленерго» та КП «Чернівціводоканал».

Згідно цього договору, сума заборгованості, що підлягає реструктуризації, становить 67619603,50 грн., з яких:
– 64 127 285,83 грн. – за активну електроенергію;
– 3 492 317,67 грн. – за реактивну електроенергію.

КП «Чернівціводоканал» зобов’язується виплатити заборгованість у повному обсязі шляхом здійснення щомісячних платежів у сумі 1 126,4 тис. грн. (окрім першого платежу – 1,161,5 тис. грн.) впродовж 5 років (60 місяців). Гарантом виконання цих зобов’язань комунальним підприємством виступає Чернівецька міська рада.

Перший платіж за договором реструктуризації боргу за спожиту електроенергію у сумі 1,161,5 тис. грн. КП «Чернівціводоканал» сплатив 28 грудня 2017 року.

Довідково.
Згідно з наказом Мінрегіону від 08.09.2017 року №237, КП «Чернівціводоканал» включено до підприємств, що беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості за спожиті енергоносії.

Відповідно до Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачання та теплогенеручих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» реструктуризації підлягає кредиторська заборгованість підприємств централізованого водопостачання, водовідведення за спожиту електричну енергію станом на 1 липня 2016 року для виробництва та надання послуг з централізованого водопостачання, водовідведення, послуг з централізованого постачання холодної води та послуг з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) (без урахування суми неустойки (штрафів, пені), інфляційних нарахувань, процентів річних, нарахованих на заборгованість за спожиту електричну енергію), не погашена станом на 31 грудня 2016 року, за умови відсутності поточної заборгованості за електричну енергію на дату укладення договору про реструктуризацію заборгованості.

Реструктуризація заборгованості за спожиту електричну енергію здійснюється шляхом розстрочення платежів на 60 календарних місяців рівними частинами з першого числа місяця укладення договору без відстрочення погашення заборгованості та з можливістю дострокового погашення.

На реструктуризовану заборгованість не нараховуються неустойка (штрафи, пені), проценти річних, інфляційні нарахування, крім випадків повного або часткового нездійснення платежів за договором про реструктуризацію заборгованості, укладеним відповідно до цього Закону.

Повне або часткове нездійснення платежів за договором про реструктуризацію заборгованості, укладеним відповідно до цього Закону, у розмірі, що дорівнює (або перевищує) сумі тримісячних платежів за цим договором, та/або здійснення розрахунків за поточне споживання електричної енергії протягом останніх трьох місяців поспіль в обсязі менш як 95 відсотків є підставою для:

  • розірвання договору про реструктуризацію заборгованості постачальником електричної енергії в односторонньому порядку;
  • дострокового стягнення всієї реструктуризованої та непогашеної заборгованості згідно з договором про реструктуризацію заборгованості;
  • нарахування на непогашену суму реструктуризованої заборгованості неустойки (штрафів, пені), процентів річних, інфляційних нарахувань.