Проблеми сьогоднішнього КП «Чернівціводоканал» навряд чи сильно відрізняються від інших подібних підприємств України. Зношені мережі, застаріле обладнання та нестача кваліфікованих кадрів – ось основні питання, які сьогодні постали перед підприємством.

Застарілі та зношені мережі спричиняють часті аварії як в самому місті Чернівці, так і на шляхах від водозаборів до нього. Серед основних засобів підприємства найгіршим технічним станом характеризується система водопровідних мереж та каналізації.

Загальна довжина водопровідних мереж складає 422,8 км, переважна частина яких експлуатується понад 25 років. Трохи менше половини (45,8% або 193,51 км) експлуатуються більше 50 років, 33% мереж експлуатуються в межах 25-50 років, що також є значним показником. Відносно новими можна назвати тільки 21,2% мереж, при чому найновішим (до 5 років) – тільки 3,1%.

Каналізаційні мережі також характеризуються високим ступенем зносу та тривалим терміном експлуатації. 157,1 км. всіх каналізаційних мереж експлуатуються терміном понад 50 років, що в загальній структурі займає 53,0 %. Терміном від 25 до 50 років експлуатуються 16,9 % мереж (50,08 км.), а від 15 до 25 років – 10,9 % (32,34 км.).

Найновіші мережі – до 5 та до 15 років – складають у загальній структурі 9,8 % та 9,3 % всіх мереж, і мають загальну довжину 29,06 км. та 27,59 км. відповідно.

Загалом у штатному розкладі підприємства близько 800 робочих місць. З них 47 вакантних місць, та 734 співробітника. Вищу освіту мають 139 осіб, професійну – 133. Середній вік усього колективу – 52 роки.

З огляду на наведену вище ситуацію, ще на початку 2010-х років виникла ідея про реконструкцію систем водопостачання міста. Так виник «Проект муніципального водного господарства м. Чернівці, стадія1».

Це чотиристоронній договір між Урядом України, Федеральним Урядом Німеччини представленим німецьким державним Банком розвитку KfW, Чернівецькою міською радою та КП «Чернівціводоканал», укладений в рамках Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Федеративної Республіки Німеччина про фінансове співробітництво «Муніципальна програма захисту клімату II (проект “Проект муніципального водного господарства м. Чернівці, стадія 1”)»

Він полягає у наданні Федеральним урядом Німеччини через банк KfW позики у розмірі до 17 000 000 євро для реконструкції муніципального водного господарства м.Чернівці.

Проект було розроблено міською владою та КП «Чернівціводоканал» за допомогою досвідченого міжнародного консультанта (консорціум COWI та ін.), та за фінансової підтримки (гранту) спеціального фонду Уряду Німеччини через німецький державний банк розвитку KfW.

Проект має реалізовуватися із залученням довгострокового пільгового кредитного ресурсу, що планується отримати за схемою державних зовнішніх запозичень від Уряду Німеччини через KfW у рамках Муніципальної програми захисту клімату українсько-німецького міжурядового Фінансового співробітництва.

Одразу після початку реалізації проекту почались практичні впровадження основних ідей модернізації підприємства. Зокрема, на початку 2017 року було проведено низку семінарів для співробітників КП «Чернівціводоканал».

Одночасно з навчанням КП «Чернівціводоканал» почав використовувати сучасне обладнання. Так, завдяки програмі модернізації системи водопостачання міста Чернівці, у підприємства з’явилась мобільна лабораторія по пошуку витоків та самовільних врізок. Вартість цього обладнання – майже 100 тис. євро.

Обладнання для виявлення витоків у зношених мережах виготовлене в Німеччині. Воно дозволяє використовувати переваги сучасних логерів шуму та частоти, логера тиску та мобільного ультразвукового мобільного витратоміра.  На додаток комплексне програмне забезпечення надасть операторам інформацію для аналізу та дозволить підвищити ефективність планування аварійно-ремонтних робіт.

Наразі проект перебуває в завершальній стадії підготовки до реалізації. Вже наявне ТЕО проекту проходить коректування, весь об’єкт розбивають на черги, кожна з яких матиме свої пускові комплекси. Попередньо проект КП «Чернівціводоканал» матиме 8 черг, кожна з яких сама по собі є окремим проектом. В майбутньому це дозволить підприємству проходити експертизу та починати роботу по вже існуючій документації, не чекаючи висновків по іншим частинам проекту.

Одночасно з цим навесні 2018 року розпочались геодезичні вишукування, нагляд за якими здійснює ДП «УкрНДІводоканалпроект». Одразу після отримання перших геодезичних даних розпочнуться геологічні вишукування, після яких стане остаточно зрозумілий обсяг, вартість та першочерговість усіх необхідних робіт по реконструкції водогону та реалізації «Проекту муніципального водного господарства м. Чернівці, стадія 1».

Кабінет Міністрів України та Уряд Федеративної Республіки Німеччина підписав Угоду про фінансове співробітництво Муніципальна програма захисту клімату II (проект “Проект муніципального водного господарства м. Чернівці, стадія 1”) 6 лютого 2015 року. Чинності ця угода набула рік потому – 3 березня 2016 року. На рахунках Європейського банку зарезервовано 17 мільйонів Євро для реконструкції мереж водопостачання м. Чернівці, але поки що з цих грошей не було витрачено жодної копійки. Тим не менш, підприємство вже відчуло суттєву користь від співпраці з міжнародними компаніями – навчання персоналу, створення нових систем обліку мереж та користування ними вже приносить суттєві позитивні результати в роботі КП «Чернівціводоканал».

<
>