Чернівецька область бореться зі стихією усіма силами, але не усі складності можна відзняти на дрон або відеокамеру. КП «Чернівціводоканал» наразі акумулювало усі потужності для того, аби чернівчани залишались з питною водою. Під час повені 2008 року насосні станції були змушено зупинені на цілу добу через замуленість води. Чи враховані усі уроки попередніх років?

Станом на 23 червня 2020 року рівень води в річці Дністер в районі села Митків (там, де розташований водозабір КП «Чернівціводоканалу») становив 9 метрів – проти нормальних 6,8. Це не просто підняття рівня води – це її забруднення, замулення та засмічення.

Вже тиждень тому негода мобілізувала потужності підприємства – замулення становило 880 міліграм на один літр води. Тобто, щоб отримати один літр чистої питної води, треба з неї видалити 880 міліграм домішок – піску, сміття, намулу тощо. Зараз каламутність води становить 300 міліграм на літр, а норма – 5-6.

В екстреному порядку підприємство запасає хімічні реагенти для очистки (коагулянт, гіпохлорит, хлор) для того, щоб очистити воду та привести її до стандартів питної води України.

Нагадаємо, як відбувається очистка води КП «Чернівціводоканал»
1. На водозаборі потужні насоси закачують воду з Дністра на водоочисні споруди (вони знаходяться в 5 кілометрах від водозабору)
2. Для знешкодження органічного сміття у воду додають хлор
3. Для осаду механічних домішків у воду додають коагулянт (гідроксихлорид). Він скріплює між собою домішки, і вони під власною вагою осідають на дно.
4. Поверхневий шар чистої води додатково пропускають через чистий пісок
5. Отримують чисту воду, каламутність якої – 0,10 мг/літр (офіційна норма в Україні – 0,58 мг/літр).

Чернівчани, яким пощастило мати гарний нюх, кілька днів тому відзначили що вода з кранів має ледь чутний специфічний запах. Так, дійсно, у воду додають посилену кількість хлору та гідроксихлориду. Якщо при такій замуленості не посилити очистку та знезараження води, то крім коронавірусу в місті можуть з’явитися ще й інші проблеми, пов’язані з кишковими захворюваннями – холера, сальмонельоз тощо. До речі, для того, щоб позбутись неприємного запаху, рекомендуємо використовувати відстояну воду – за 2-3 години хімічні речовини повністю випаровуються.

«Сподівайся на краще, але готуйся до гіршого». Зважаючи на те, що дощі найближчим часом не припиняться, керівництво та співробітники КП «Чернівціводоканал» врахували сумний досвід повені 2008 року. Тоді довелося на добу зупинити закачування та очистку води, її мутність становила 3000 міліграм на один літр води. Зараз підприємство готове до таких заходів – заповнені усі резервуари чистої води, терміново поповнюються запаси хлору та коагулянтів. Про фінансові втрати говорити зарано, адже наразі стихія в повному розгулі і коли вона скінчиться – невідомо. Вже зараз використовується 137 кілограм гідроксихлориду на годину та 240 кілограм хлору на добу.

КП «Чернівціводоканал» зараз працює на усі потужності. Незважаючи на неочікуване фінансове навантаження та понаднормове використання реагентів, місто повинно бути з чистою питною водою. Докладаємо зусиль, сподіваємось на розуміння…

<
>