У Чернівцях є неписана традиція: хочеш написати щось погане про місто – пиши про комунальників. КП «Чернівціводоканал» донедавна закривало очі на подібні закиди у свій бік, оскільки перекручування фактів у подібних «статтях» ні на що, окрім поблажливого зітхання «тобі, маленьке, ще вчитись і вчитись», не заслуговувало. Однак хочеться, аби чернівчани знали обидві сторони медалі, а не тільки таку, яка паплюжить репутацію підприємства. Невже наша поважна громада не заслуговує бодай якоїсь аргументованої експертної аналітики?

Мова йде про інвестиційну програму КП «Чернівціводоканал» на 2019 рік, у яку, якщо хтось ще не знає, було закладено отримати без крихти 9 мільйонів гривень (8 927 тисяч гривен). Щоб не вводити Вас в оману, шановний читачу, і не вихоплювати слова з контексту, давайте розбиратись, що ж таке «інвестиційна програма», якою так люблять дорікати КП «Чернівціводоканал».

Інвестиційна програма за своєю суттю є комплекс заходів для підвищення рівня надійності та забезпечення ефективної роботи систем централізованого водопостачання. Вона розраховується на 1 рік і включає список різних проектів інвестування, в якому детально вказані обсяги фінансових вкладень. Гроші на неї накопичуються на спеціальному рахунку – це маленький відсоток від того, що сплачує кожний споживач.

Для КП «Чернівціводоканал» інвестиційна програма прописується заздалегідь її співробітниками, потім затверджується Чернівецькою міською радою. Далі – маємо задоволення розбирати емоційні закиди на цитати.

ЧОМУ НЕ ДОТРИМАНО ОБІЦЯНОК?

Чому новий очільник Чернівціводоканал не виконав взятих на себе зобов’язань, а інвестиційна програма 2018 року довиконується у 2019 році? Чому за 6 міс.2019 року виконання інвестиційної програми 2019 року складає 0%?

Гроші на реалізацію заходів, прописаних в інвестиційній програмі, закладені в тариф. Тобто, те, що отримали у 2018 році від споживачів (по 31 грудня включно), згідно з планом інвестиційної програми можна витратити до 20 січня наступного року (Постанова НКРЕКП № 1059 від 31.08.2017, розділ 6, п.6.3).

Цікаво, що, окрім незнання законодавства, ця громадська організація вирішила «повісити собак» на нинішнього очільника підприємства Максимюка Б.Г., який дійсно обіцяв виконання інвестиційної програми за 2017-2018 рокі і таки дотримав слова. Інвестиційна програма 2018 року виконана на 90% (для порівняння: 2014 рік – 1,5%, 2015 – 17% , 2016-2017 – 15,3%).  Але тих, кому потрібен хайп, деталі не цікавлять.

Інвестиційна програма на 2019 рік дійсно була затверджена у листопаді 2018, і це не погано і не добре, це констатація факту. Але, як було вже сказано вище, гроші збираються протягом року, тобто фізично розпочати виконання інвестиційної програми з 1 січня неможливо – люди ще не використали воду, не заплатили за неї, і підприємство не отримало ні копійки на рахунок, де ці кошти акумулюються.

ЧОМУ ВЗАГАЛІ НЕ ВИКОНАНА ІНВЕСТИЦІЙНА ПРОГРАМА ЧЕРНІВЦІВОДОКАНАЛ НА 2019 РІК?

Попри заяви нового керівництва Чернівціводоканалу та очільників міста інвестиційні програми і далі не виконуються. Більше того, за січень-червень 2019 року по факту маємо НУЛЬОВЕ виконання інвестиційної програми 2019 року. 

І знову: чужі гроші рахувати хочеться, а от законодавство читати – не дуже… Виконання інвестиційної програми – це не просто «піти на базар, купити засувки». Це виготовлення (за гроші) проектної документації – а ЯКІ саме засувки треба купувати? ЯКІ саме заходи треба провести/приварити/відпаяти/замінити в першу чергу, які – в другу? Про час, витрачений на тендери взагалі говорити не хочеться – громадська організація повинна розуміти, скільки часу йде на їх проведення. Думаємо, ця інформація була навмисне прихована для того, аби підкреслити «недолугість» та «провальність» КП «Чернівціводоканал».

 ЧИ БУЛО ДОСТАТНЬО ГРОШЕЙ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРОГРАМИ?

…Всього за 6 міс. 2019 року на спеціальному рахунку було накопичено 3,47 млн.грн. Проте за січень-червень 2019 року ці гроші взагалі не використані.

І це відверта маніпуляція. Повідомляти 18 жовтня (дата виходу цього опусу) про те, що за січень-червень 2019 нічого не зроблено, як мінімум, некоректно, якщо не сказати непрофесійно. Чому ж не поцікавились липнем? Серпнем? Вереснем? Вже проведені тендерний аукціон на розробку документації PROZORRO https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-10-07-000353-b, частково закуповується обладнання  https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2019-09-26-001062-b, і це тільки жовтень. Щоб не обтяжувати звітами дане повідомлення, скажемо тільки, що уважний читач пам’ятає – гроші накопичуються на рахунках підприємства протягом року. А значить, будуть витрачені ближче до кінця року, коли зберуться. Інвестиційна програма планується за номінальними розрахунками, а от реалізується за фактичними надходженнями.   

КОЛИ БУЛА СХВАЛЕНА ТА ЩО ПЕРЕДБАЧАЛА ІНВЕСТИЦІЙНА ПРОГРАМА?
Інвестиційна програма погоджена Виконавчим комітетом ЧМР ще в жовтні 2018 року передбачає ряд заходів у сфері водопостачання та водовідведення. Посилання на програму та рішення Виконкому: 
http://chernivtsy.eu/portal/f/mv/mvk201820-542.docx http://chernivtsy.eu/portal/f/mv/mvk201820-542-d.xlsx
Інформації щодо офіційного затвердження інвестиційної програми КП «Чернівціводоканал» на 2019 рік з боку НКРЕКП ми не знайшли. Чому керівництво підприємства досі її не затвердило?

Це називається «апофігєй феєрії». Коли немає аргументів, в хід ідуть бюрократичні звинувачення. На щастя, НКРЄКП має набагато більше досвіду та розуміння роботи комунальної галузі, аніж про це думає автор статті. Пам’ятаєте, коли було представлено інвестпрограму на 2019 рік? Аж у листопаді 2018. А закупівлі треба робити протягом року. Національний регулятор розуміє, протягом 365 днів може змінитися усе – потреби підприємства, цінова політика, ситуація в країні, тощо, перелік форс-мажорів нескінченний. І тому більшість водоканалів України затверджує інвестиційну програму ближче до кінця зазначеного року, коли зрозуміло ціни на матеріали, можливості і потреби підприємства. Така гнучка політика в минулому році дозволила зекономити 300 тисяч гривень на придбанні мулососа, сподіваємось на можливість і цьогоріч використати кошти інвестпрограми максимально ефективно.   

ОФІЦІЙНА ІНФОРМАЦІЯ.

Станом на 1 жовтня 2019 року на спеціальному рахунку КП «Чернівціводоканал» акумульовано (надійшло від споживачів та виокремлено з тарифу) 4 мільйони 982 тисячі 687 гривень 84 копійки.

Заплановані заходи по інвестпрограмі в ділянці водопроводу вартують 4 мільйони 67 тисяч  гривень, по водовідведенню (каналізації) 4 мільйони 859 тисяч гривень.

Нагадаємо, в інвестиційну програму закладено заходів на  8 927 тисяч гривень.

Як бачимо, хтось намагається зробити мильну бульбашку з нормального робочого процесу. Неодноразово керівники КП «Чернівціводоканал» запрошували окремих фахівців, причетних до написання цитованого опусу, працевлаштуватись на підприємство. Справжні фахівці надзвичайно потрібні на такому складному та багаторівневому підприємстві.

ВОЧЕВИДЬ, У АВТОРІВ НЕМАЄ БАЖАННЯ РЕАЛЬНО ДОПОМОГТИ КП «ЧЕРНІВЦІВОДОКАНАЛ», ЇХ ГОЛОВНА МЕТА – «ХАЙПОНУТИ», ТОБТО, ОТРИМАТИ ПОПУЛЯРНІСТЬ ЗА РАХУНОК НІБИ-ТО АНАЛІЗУ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА. Для чого вони це невтомно роблять останні роки – інше, як вони самі люблять ставити, капслочне питання…