Останній тиждень травня цього року видався дощовим. Найбільше опадів випало в середу, 27-го числа, причому левова частка з них припала на другу половину дня. Деякі вулиці та навіть цілі райони нашого міста перетворилися з «маленького Парижу» на «майже Венецію».

Чому так відбувається та чи є можливість упередити ці затоплення? Спробуємо розібратись.

Не секрет, що Чернівці – «місто на семи пагорбах». Та не усі знають, що між цими пагорбами колись протікали річки (а подекуди вони і досі є – у вигляді засмічених струмочків типу Клокучки). На місці вулиці Лук’яна Кобилиці взагалі був каскад озер.

Каналізацію Чернівців почали будувати на початку 1900-х років. Ми і донині використовуємо ті 160 кілометрів каналізаційних труб, прокладених за часів Австро-Угорщини. Сьогодні вся каналізаційна мережа міста (270 кілометрів) навіть вполовину не збільшилась, хоча саме місто розрослось в багато разів.

В районах нової житлової забудови каналізаційні мережі будували і продовжують будувати по повній роздільній системі, тобто, побутові відходи – в одні труби, опади – в інші. На початку ж 1900-х – усе, що потрапило в каналізацію, те пішло в Прут. Саме тому під час щільних опадів колектори та труби водовідведення центральної частини міста перевантажені і не забезпечують збір та відведення стічних вод вчасно.

Візьмемо до прикладу останню зливу (27 травня, 31 міліметр опадів за добу). Обурена жителька Чернівців у виклала у мережі фото, як вода іде з каналізаційного люку. Фахівці КП «Чернівціводоканалу», приїхавши на місце, виявили що труба повністю забита… гравієм, який разом з водою потрапив в мережу. Зрозуміло, що ніхто його туди навмисно не зливав і не спускав, але труба забилась в лічені хвилини і, звичайно, вода вже шукала виходу де-інде.

Загалом треба відзначити, що навіть коли система водовідведення не справляється з кількістю води, яка впала на місто зливою, протягом 1-2 годин після того, як дощ вщухає, вода все-таки сходить з вулиць Чернівців. Там, де забиваються мережі, комунальники допомагають їм відновити нормальну пропускну спроможність.

Чи можна упередити такі підтоплення? Частково – так. В деяких місцях можна замінити труби на труби з більшим діаметром, також – зробити в центрі розділення системи водовідведення, тобто відділити господарсько-побутову каналізацію від мереж для відведення атмосферних стоків. Це складний інженерно-проектний процес, оскільки треба враховувати і характер ґрунтів, і географічні особливості нашого міста.

Але, наприклад, у ту-ж таки середу 27 травня за п’ять годин випав 31 міліметр опадів, з них 15 мм протягом години. Мережі в центрі Чернівців розраховані в середньому на 4-5 мм у годину, тож навряд чи вода б мала інші шляхи виходу, ніж наші вулиці….

За таких умов єдине, що можуть робити комунальники міста – тримати зливові мережі та каналізацію у сталому робочому режимі. Якщо вони прочищені та справні, вода сходить так само швидко, як і прийшла. Наше завдання – слідкувати, щоб шлях для її відведення був вільний.

<
>