Чернівецькі школяри запропонували механізм економії до 45% грошей, які навчальний заклад сплачує за воду.

Проект “Кришталевий скарб”, пов’язаний з обліком та економією води, переміг на воркшопі “Енергозбереження: все починається з ідеї”.

Воркшоп проходив в Чернівцях в рамках проекту “Прозорість в Чернівцях: посилення широкої участі громадян в оптимізації громадського контролю в м.Чернівці”.

З проектів 16-ти навчальних закладів ідея вихованців ЗОШ №8 викликала найбільше схвалення журі та на електронному голосуванні.

Назва проекту команди ЗОШ №8 – “Кришталевий скарб”. Метою учнів було:

  • дослідити проблему нераціонального використання води у навчальному закладі;
  • ознайомитися з світовими практиками збереження води;
  • знайти шляхи вирішення цієї проблеми;
  • сформувати в учнів школи почуття відповідальності та причетності до вирішення проблеми раціонального використання води;
  • пропагувати серед учнів школи та міста екологічне мислення та формувати активну життєву позицію.

Учні, які вивчали використання води у своїй школі, дійшли висновку, що цілком реально зменшити витрати води в два рази щомісяця. Порахувавши, скільки води було використано за рік, вони уявно додали до звичайних шкільних кранів сучасні прилади. Виявилось, що при використанні сенсорних змішувачів споживання води скорочується до 30%, а змішувачі з аераторами-розпилювачами дозволять зекономити до – 45%.

Ще одна ініціатива розробників проекту – збирання дощової води у резервуари на подвір’ї школи. Зібрану воду можна використовувати для поливу зелених насаджень школи та кабінетів. Такими резервуарами можуть бути пластикові діжки, об’ємом 227 л за ціною 340 гривень за 1 штуку, що зекономить витрати води в школі. Кошти на придбання діжок можна отримати, провівши загальношкільний ярмарок та збір макулатури.

Команда школи № 8 посіла перше місце і отримала в подарунок ноутбук. Також учасники проекту сподіваються, що їхня ідея буде втілена в життя – адже за умови використання усіх сучасних приладів школа економитиме до 2,5 тисяч гривень на рік!